Napisal/-a proFXtrader » 15 jun 2009, 14:37
Res je, jih dojemam pa jaz. Indikatorji so samo potrditev smeri, občutka, ideje... predstvaljaj si vožnjo v avtu. Bežen pogled na obratomer ti pove na kakšnih vrtljajih je motor, tik preden prehitevaš pa veš kaj moraš storiti, že po zvoku veš, ali moraš prestaviti ali ne, delaš po občutku, avtomatično. Tudi ko se približa obratomer rdečemu polju, ga ne rabiš pogledat da veš, da je čas za prestavo višje... sicer morda neumen primer, hotel sem prikazat občutek. Indikatorji so samo vodilo, meni ne služijo popolnoma za trgovanje, ker trgujem po občutku, moj sistem ni strogo definiran.
Imaš pa generalno dve veliki vrsti indikatorjev:
-vodilne in sledilne. Vodilni, tako imenovani indikatorji momenta, nam nakazujejo smer gibanja valutnega para. Sledilni indikatorji pa so najbolj uporabni takrat, ko se na tržišču že izoblikuje močni trend.
Kombinacija obojih, zdrav razume, pamet in intuicija je position taking pri meni. Mehanični sitemi zame ne delujejo, kljub temu, da so najbolj opevani in kot take jih seveda z nekaj znanja lahko pretvoriš v robote ali EA. Seveda so eni prezakomplicirani za programiranje (mislim sisteme) ampak večino se da.
Srečno in lep dan!
proFXtrader